Adaçayı
Adaçayı

Tipik bir Akdeniz bitkisidir. Demlendirilip sıcak su ile karıştırılarak içilebildiği gibi, sos yapımında, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır.

Özellikle karaciğer, ördek, kaz, tavuk ve av hayvanlarının kızartmalarında çok hoş bir koku ve tat verdiği için kullanılır. Avrupa mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır. Uçucu yağ içerdiği için tıbbi önemi büyüktür.

Kozminatif, yatıştırıcı, diüretik, terkesici, ağrı giderici, balgam sökücü, dezenfektan etkileri bulunmaktadır.
A ve C vitaminlerini içerir. Ada çayı fazla kullanıldığında tansiyon yükselebilir. Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez.

 

Adaçayı bitkisi ballıbabagillerdendir, ülkemizde meryemiye ve diş otu adlarıyla da bilinmektedir.

Güneydoğu Avrupa’da yetişmektedir ve Avrupa mutfaklarının genelinde baharat olarak kullanılmaktadır.

25-70 cm aralarında boylanan bitkinin yaprakları açık gri’ye yakın yeşildir. Bitkisel tedavide kullanılacak yaprakları mayıs ayında çiçeklenmeden önce toplanır, tüm bitki ise çiçeklendikten sonra Ağustos ayının ortalarında toplanır. Yaprakların toplanması, çiçeklerin açmadan, volatile yağının doruk seviyesi olan, gün ortasında toplanır ve Güneşin aksine gölgede kurutulur.

 

Çiçekleri mavi, beyaz ya da menekşe rengindedir. Haziran ayının başlarından itibaren Temmuz ayının sonuna kadar çiçeklenmesi devam eder.

Cevap Yazın